top of page

Boardwalk Empire 2010-2014

Boardwalk Empire saa kunnian olla ensimmäinen Kuukauden sarja. Mielestäni loistava sarja aiheeltaan ja toteutukseltaan. Sarjassa näkee mielenkiintoisia 1920-luvun autoja ja millaista kodissa on ollut kun ei ollut 4k älytelkkareita ja tietokoneita.

 

Sarja esitettiin kokonaisuudessaan Ylen kanavalla 2012-2015 ja USA:ssa vuosina 2010-2014.

Kieltolaki 1920, tuo kuiva märkä vuosikymmen

 

Kerrotaan hiukan sarjan pääaiheena olevasta surullisen kuuluisasta kieltolaista, joka vallitsi Amerikassa 1920-1933. Alkoholin kieltävä laki piti olla ratkaisu moniin pahoihin ongelmiin. Mutta asia oli aivan toisin. Murhat ja korruptio lisääntyi räjähdysmäisesti. Kansa janosi alkoholia.

 

Ennen lakia lainkuuliaiset kansalaiset alkoivat rikkoa lakia minkä ehtivät. Salakuljetus, mikä on yksi sarjan osa, oli myös oikeasti yleinen aihe. Vaatteiden alle piiloteltiin pulloja. Kieltolain puolestapuhujille tuli täytenä yllätyksenä kieltolain vaikutukset.

 

Poliitikot joivat alkoholia samaan aikaan kun he paasasivat, että Yhdysvalloista tulisi parempi maa kieltolain myötä. Lokakuussa 1919 tuli kuitenkin poikkeus lakiin, jossa ehtoollisviini sallittiin. Baareista tuli entistä suositumpia ja etenkin kotipanimoista tuli suosittuja.

 

 

 

 

Kaiken kuitenkin muutti presidentinvaalit vuonna 1932 kun Roosevelt voitti vaalit. Heti ensitöikseen hän mitätöi kieltolain joulukuussa 1933. Kansa oli haljeta ilosta. Heti ensimmäisenä päivänä Yhdysvalloissa juotiin 150 miljoonaa litraa olutta.

 

Kieltolaki oli Yhdysvalloille totaalinen katastrofi, joka tuskin koskaan enää tulee toistumaan.

 

Sarja on yksi kalleimmista ollut toteuttaa. Sarjan avausjakso, eli pilotti, maksoi huimat 20miljoonaa dollaria. Myös muut jaksot maksoivat 5miljoonaa dollaria per jakso. Hintalappua nosti erityisesti miljöön luominen aikakauteen sopivaksi. Tietysti autojen, vaatteiden, musiikin ja aseiden piti sopia 1920-luvulle. Ford Model T 1920 autoa Nucky käytti sarjassa.

 

 

 

 

 

Tiesitkö, että sarjan päähahmo perustuu oikeaan henkilöön? Nimittäin Atlantic Cityssä toimineeseen Enoch L. Johnsoniin, jonka lempinimi oli myös Nucky.

Sarjan ensimmäisen jakson alussa Nucky astuu ulos Ritz Carltonista, vaikka kyseinen rakennus rakennettiin oikeasti puolitoista vuotta myöhemmin kun mitä jakson tapahtumat ovat.

 

Mielenkiintoinen löytö tehtiin vuonna 2013 kun USA:ssa New Jerseyn osavaltiossa yliopistossa oli remontti käynnissä. Seinän sisältä peltisessä tupakkapurkissa oli viesti kieltolain ajalta vuodelta 1932, joka kuului: Tämä kirjoitettiin kieltolain aikaan, ja työ oli hyvin kuivaa. Kuka tämän löytää, ja jos perustuslain 18. lisäys on kumottu, juokoon kunnon lasillisen meidän puolestamme.

Boardwalk-Empire.jpg
tonder-Bqr3Uo-KU2mQDL4yiEcvhg.jpg
5_Prohibition_Disposal(9).jpg
Model-T.jpeg
bottom of page