top of page

Painajainen Elm Streetillä (1984-2010)

2019444.jpg
2019457.jpg

Ensi-illat Suomessa:
Painajainen Elm Streetillä: 27.06.1986
Painajainen Elm Streetillä 2 Freddyn kosto: 30.01.1987
Painajainen Elm Streetillä 3 Unien soturit: 24.07.1987
Painajainen Elm Streetillä 4 Unien valtias: 16.12.1988
Painajainen Elm Streetillä 5 Painajaisten lapsi: 11.05.1990
Viimeinen painajainen Elm Streetillä Freddyn kuolema: 24.04.1992
Painajainen Elm Streetillä 7 Uusi painajainen: 1995
Freddy vs Jason: 2003
Painajainen Elm Streetillä: 18.06.2010 

Tv esitykset                                                       Viimeksi                           Tuleva
Painajainen Elm Streetillä (2010)             13.02.2016 sub

Tämä on toivottu lisäys elokuvasarjaan. Täytyy heti alkuun tunnustaa, että en ole yhtäkään näistä elokuvista nähnyt. Mutta ensimmäinen osa saatiin jo vuonna 1984. Itse en ollut tuolloin edes syntynyt vielä. Leffa on kauhuelokuviin erikoistuneen ohjaajan Wess Cravenin ensimmäinen jättimenestys. Johnny Depp teki myös ensimmäisen roolinsa tässä elokuvassa. Leffa on valittu 2004 yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmaksi. 

Elokuvassa neljä nuorta alkavat nähdä painajaisia palovamma-arpisesta miehestä, jolla on mm. neljä veistä kynsinä. Kohta eräs nuorista löydetään kuolleena keskellä yötä, neljä viiltoa vatsassaan. Tutkimuksissa selviää, että Freddy Krueger vainoaa heitä. 

800px-ANightmareOnElmStreet.jpg

Toinen leffa, Freddyn kosto on vuodelta 1985. Se ei saanut läheskään niin hyvää vastaanottoa kuin ensimmäisen osa. Mutta vuosia myöhemmin sille alkoi kehittyä hiljalleen kulttimaine. 
Elm Streetille muuttaa uusia asukas juuri samaan taloon missä ensimmäisen osan Nancy Thompson oli asunut. Talo saa kummia aikaan ja Jesse alkaa nähdä unia Freddystä. Tilanne riistäytyy lopulta käsistä. Tuotoa elokuva keräsi 29,9 miljoonaa. 

800px-ANightmareOnElmStreet2.jpg

Kolmas elokuva, Unien soturit on vuodelta 1987. Edellisen osan menestyksen takia elokuvasarjan jatko ei ollut ollenkaan selvää ja Unien soturit piti olla päätöselokuva. Mutta leffa menestyikin hyvin (tuotto 44,7 miljoonaa), päätettiin elokuvasarjaa jatkaa. 

Seitsemän nuorta on sijoitettu mielisairaalaan. Myöhemmin paljastuu, että he ovat Elm Streetin viimeiset nuoret ja Freddy haluaa listiä heidät kostoksi menneisyydestä. 

800px-ANightmareOnElmStreet3.jpg

Neljännen elokuvan on ohjannut Renny Harlin vuonna 1988. Nuoret ovat päässeet mielisairaalasta pois ja elävät normaalia elämää. Unet eivät kuitenkaan meinaa antaa periksi millään ja Kristen näkee unia. Freddy herää jälleen piinaamaan ja teurastamaan nuoria. 

Elokuva on saanut hyviä arvosteluja mm. hyvistä juonenkäänteistä. Tuottoa elokuva on kerännyt 49,3 miljoonaa. 

800px-ANightmareOnElmStreet4.jpg

Viides elokuva, Painajaisten lapsi on vuodelta 1989. Leffasta tuli floppi, varsinkin jos mitataan tuoton määrässä; se tuotti vain 22,2 miljoonaa. Elokuva sai myös kriitikoilta huonon vastaanoton. Laadusta kertoo myös se, että ohjaajakaan ei ollut tyytyväinen lopputulokseen. 

Elokuvassa seurataan edellisesta osasta tuttujen Alicen ja tämän poikaystävän Danin tarinaa. Freddy on taas tekemässä paluuta ja käyttää hyväkseen Alicen syntymätöntä lasta. Elokuvassa kerrotaan myös Freddyn äidin kohtalosta. 

800px-ANightmareOnElmStreet5.jpg

Viimeinen painajainen - Freddyn kuolema on harhaanjohtava nimi, sillä vuoden 1991 elokuva ei jäänytkään viimeiseksi. Elokuvan suosio yllätti surkean edellisen jälkeen joten elokuvasarjaa päätettiin jatkaa. Elokuvassa nähdään ensimmäistä kertaa Freddy ilman palanutta ihoa. Elokuva eroaa selkeästi edellisistä osista komediallisella tyylillään. 

800px-ANightmareOnElmStreet6.jpg

Uusi painajainen sai alkunsa vuonna 1994. Ohjaajana toimi jälleen Wess Craven. Elokuva ei liity juoneltaan aiempiin elokuviin, vaan annetaan ymmärtää, että aiemmat elokuvat ovat olleet pelkkää elokuvaa. 
Elokuva alkaa Hollywoodissa, missä ollaan tekemässä Painajainen Elm Streetillä -elokuvaa. Tekijätiimissä kuollaan kuitenkin mystisesti viiltojen saattelemana. Myös muinaiset demonit pääsevät irti.

ANightmareOnElmStreet7.jpg

Seuraavaa osaa sai odottaa monta vuotta kun Freddy vs Jason näki päivänvalon vuonna 2003. Elokuva on viimeinen, jossa Robert Englund esiintyi Freddynä. 
Elokuva jatkaa jonkin aijaa siitä mihin edellisessä osassa jäätiin. Freddy on juuttunut helvettiin ja keksii herättää toisen sarjamurhaajan, Jasonin. Sopimuksia ei noudateta ja kaksikko joutuu taistelemaan toisiaan vastaan.

Freddy_Vs._Jason.jpg

Painajainen Elm Streetillä (2010) on uudelleenfilmatisointi alkuperäisestä elokuvasta. Kriitikoilta se sai huonon arvostelun mutta on tuottoisin elokuvista, 115,6 miljoonalla. 
Freddy jatkaa unissa murhaamista, ainoa keino selviytyä hengissä on pysyä hereillä. 
Vähitellen heille valkenee myös Freddyn menneisyys. 
Freddyä näyttelee Jackie Earle Haley. 

A-Nightmare-on-Elm-Street-2010-movie-poster.jpg
bottom of page