Sarjat.org
Eilen.
Eilen.
Elegant Title
Tänään.
Heading 1
Huomenna.
Televisio - Näköradiosta älytelevisioon
Näköradio, televisio, tv, töllö. Maailmaa mullistaneella keksinnöllä on monta nimeä. Television alkujuuret yltävät 1860-luvulle, jolloin Paul Nipkow kehitti eräänlaisella rei’itetyllä levyllä toimivan skannerin luoden viivoja.
Vuonna 1926 koettiin seuraava edistysaskel kun Skotlantilainen John Logie Baird onnistui kehittämään laitteen, jolla signaalia voitiin näyttää kuvana. Ensimmäiset tv-lähetykset aloitettiin 1928, mutta kuvanlaatu oli niin huono, että yritys meni konkurssiin vuonna 1932. Myöhemmin, vuonna 1934 Saksassa aloitettiin lähetykset mustavalkoisina.
Suomen ensimmäisen tv-lähetys lähetettiin 1950-luvulla. Tarkemmin 24.05.1955 Helsingissä. Säännölliset lähetykset alkoivat Suomessa 1957. Vasta 1970-luvulla Suomessa televisio alkoi yleistymään kodeissa. Analoginen verkko Suomessa toimi 1955-2007. 01.09.2007 suljettiin analogiset lähettimet
Väritelevisio oli todellinen edistys. Vuonna 1944 Baird kehitti maailman ensimmäisen elektronisen väritelevisionäytön. Värilähetykset euroopassa alkoivat 1960-luvulla. Suomessa ensimmäinen värillinen testilähetys lähetettiin Urho Kekkosen uudenvuodenpuheesta vuonna 1969. Suomen ensimmäinen värillinen lähetys vuonna 1970.
Suomessa 1980-luvulla alkoi tv-sarjat yleistymään. Tuolloin ne olivat vielä usein vain yhden tuotantokauden mittaisia. Esimerkiksi Sisko ja sen veli (1986) ja Hymyhuulet (1987-1988). 1980-luvulla väritelevision kaveriksi joka neljännessä kodissa löytyi videonauhuri, vaikka tuolloin ne olivatkin kalliita. VHS kasetti antoi loistavan mahdollisuuden tallentaa vaikka lempisarjansa jakson. 1980-luvulla uusintoja saattoi joutua odottamaan jopa vuosia, kun nykyään uusintoja lähetetään paljon enemmän kuin uusi jaksoja.
Videonauhurit toivat myös videovuokraamot, joista vuokrattiin vhs-kasetti kotiin katsottavaksi. Videonauhurit poistuivat suomalaiskodeista 2000-luvulla digitalisoitumisen vuoksi. Nykyään videonauhureista voidaan puhua keräilytuotteesta. Nykyäänkin voi kuulla puhekielessä puhuttavan ’’laita nauhalle’’ tai ’’nauhota se’’. Tällä viitataan nykyään esim. Elisa Viihteen verkkotallennukseen, nykyään ei laitteet käytä minkäänlaista nauhoittavaa teknologiaa.
Vuosituhannen vaihteessa Suomen televisiossa yksi merkittävimpiä sarjoja oli Salatut Elämät, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä.
Älytelevisiot antoivat 2000-luvulle uusia tuulia. Japanissa ensimmäiset älytelkkarit kehitettiin jo 1980-luvulla. 2010-luvulla älytelevisiot ovat arkipäivää, joista voidaan katsoa netin kautta Netflixiä tai HBO Nordicia. Myös 3D televisiot tekivät tulonsa 2010-luvun taitteessa. Useimmat mallit tarvitsevat erilliset lasit toimiakseen. Tämä saattoi tehdä pahaa oloa katsojalle. 3D televisio on mullistava keksintö mutta se ei ole tehnyt kuluttajissa täydellistä läpimurtoa.
Mitä kaikkea sitä teknologia voikaan vielä tuoda koteihin. Laitteet paranee ja uusia keksintöjä tuodaan markkinoille. Itsellä käytössä taulutelkkari ja leffojen ja etenkin sarjojen katsomiseen projektori 100 tuuman moottoroidulla valkokankaalla. Onneksi tv-sarjoja riittää nykyään loputtomiin. Jokaiselle löytyy jotain katsottavaa.